ΤΙ ΕΙΝΑΙ OI ΠΙΝΙΑΤΕΣ

Δημιουργίες φτιαγμένες με… αστείρευτη φαντασία!

Η Πινιάτα (Pinata) είναι χάρτινη χειροποίητη κατασκευή από πεπιεσμένο χαρτί (papier-mache)/πηλό ή ύφασμα, τυλιγμένη με χρωματιστό χαρτί και διακοσμημένη-γεμισμένη με παιχνιδάκια, γλυκίσματα, σοκολάτες, καραμέλες κ.ά.

Πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη «pignata» που σημαίνει εύθραυστο δοχείο. Την Πινιάτα, παραδοσιακά, τη δένουν με σχοινί από κάποιο δέντρο, τη χτυπάνε και τη σπάνε με ρόπαλο ή ραβδί, έχοντας δεμένα τα μάτια τους.

ΙΣΤΟΡΙΑ της ΠΙΝΙΑΤΑΣ Πιστεύεται ότι η καταγωγή της Πινιάτας προέρχεται από την Κίνα και με τα χρόνια διαδόθηκε σε άλλες χώρες όπως Μεξικό, Ισπανία, Λατινική Αμερική κ.ά. Η Κινέζικη εκδοχή αναφέρει πως την Πινιάτα τη χρησιμοποιούσαν Ανήμερα Πρωτοχρονιάς και είχε σχήμα αγελάδας ή βοδιού. Ήταν γεμισμένη με πέντε είδη σπόρων και στολισμένη με πολύχρωμα σύμβολα και λουλούδια, τα οποία συμβόλιζαν ευχές για μια ευνοϊκή, νέα χρονιά. Αφού την χτυπούσαν με χρωματιστά ραβδιά και την έσπαγαν, ό,τι έμενε το έκαιγαν και το κρατούσαν φυλαγμένο για καλή τύχη.

​​​​​​​Τον 13ο αιώνα η Πινιάτα (pignata-Pigna= κουκουνάρα) φτάνει στην Ιταλία -όπως αναφέρεται και στην ιστορία, από τον περιηγητή Μάρκο Πόλο, που επέστρεφε από το ταξίδι του στην Κίνα. Εκεί, οι Ιταλοί ξεκινήσαν μια δική τους παράδοση. Αντί για σπόρους, γέμιζαν την Πινιάτα με γλυκίσματα, κάτι το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα. 

Πλέον, χρησιμοποιείται πιο πολύ για διασκέδαση και όχι τόσο για θρησκευτικούς λόγους. Λόγω της δημοτικότητάς της, η Πινιάτα είναι μια θεσπέσια προσθήκη σε γενέθλια και πάρτι! Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, φέρνοντας ζωντάνια και κέφι. Οι Πινιάτες μπορεί να έχουν οποιοδήποτε σχήμα και σχέδιο επιθυμείτε. Αποτελούν μια πολύ όμορφη και πρωτότυπη ιδέα διακοσμητική ή και χρηστική, για διαφημιστικά events.